Blue River

10 curiozități despre camioane

Șoferii de camion contribuie la bunăstarea populației în fiecare zi, asigurând anual peste 71.3% dintre bunurile de consum din Uniunea Europeană. Transportatorii naţionali și internaționali sunt considerați motorul economiei și al comerțului prin asigurarea unui lanț continuu de bunuri esențiale zi după zi. Chiar dacă această meserie nu este una dintre cele mai ușoare, importanța ei este incontestabilă.

Pentru că transportatorii nu se plictisesc niciodată, ți-am pregătit 10 curiozități despre camioane și șoferii lor.

1. Primul model de camion a fost inventat în 1896 de către inginerul german Gottlieb Daimler în 1896. Acesta semăna cu o căruță cu motor și nu avea bară de tracțiune. Denumit „Phoenix”, motorul acestuia avea doi cilindri şi 4 CP. În 1900, Karl Benz a modernizat camionul lui Daimler, transformându-l într-o versiune mai apropiată de cea cunoscută astăzi.

2. Prima femeie din lume care a obținut permisul de conducere a unui camion a fost Lillie McGee Drennan, originară din Texas, în 1929. Șoferița era cunoscută pentru faptul că purta tot timpul o armă asupra ei. Ulterior, ea a scris istorie, încă o dată, devenind proprietara firmei de transport Drenne Truck Line, prima companie din domeniu deținută de o femeie.

3. Meseria de șofer de camion rămâne și astăzi dominată de bărbați, doar 6 % dintre toți angajații care pornesc la drum în toată lumea la volanul camioanelor fiind femei.

4. Se estimează că șoferii de camion petrec două treimi din nopți departe de casă, în fiecare an, ceea ce face din această meserie una dintre cele mai grele din lume.

5. Potrivit statisticilor prezentate de netradyne.com, vârsta medie a șoferilor de camion este de 55 de ani. Datele arată că peste 60 % dintre toți angajații din acest domeniu au peste 45 de ani, iar 20 % au peste 55.

6. Brett Solomano a intrat în Cartea Recordurilor după ce a condus 89 km în marşarier, fără oprire, în Atlanta, Georgia, SUA, pe data de 30 septembrie 2020. Distanța a fost parcursă în 4 ore, la viteza de aproximativ 24 km/h. Solomano a decis să facă această cursă pentru a susține campania de conştientizare a pericolelor care distrag atenția de la condus.

7. Cea mai mare paradă de camioane înregistrată vreodată a avut loc la Cairo, Egipt. Pe 20 noiembrie 2020, 480 de camioane s-au încolonat pe 7,5 km. Recordul anterior fusese obținut cu 16 ani în Olanda, la o paradă de 416 camioane. De asemenea, în ianuarie 2022, se estimează că 50.000 de camioane s-au încolonat în Canada, în semn de protest față de obligativitatea vaccinării împotriva COVID-19 în rândul transportatorilor. Totuși supranumitul „Convoi al Libertății” nu a fost înregistrat de Cartea Recordurilor.

8. Emisiile de carbon produse de camioane au fost reduse cu peste 95% în ultimele două decenii, datorită reglementărilor de mediu. Se estimează că tehnologia diesel folosită în prezent face că emisiile produse de 60 de camioane moderne să echivaleze cu cele produse de un singur camion care rula pe șosele în 1988.

9. Aproximativ 40% dintre șoferii de camion spun că lipsa unui partener de discuții este cea mai mare provocare. De aceea, în ultimii ani multe cupluri au decis să facă această meserie împreună.

10. Un camion electric al companiei Futuricum a intrat, în 2021, în Cartea Recordurilor pentru cea mai mare distanță parcursă cu o singură încărcare: 1,099km (foto)

Meseria de conducător de camion este una cu mute provocări, dar a creat și o comunitate de foarte unită. Citește și articolul “Cum te angajezi ca șofer?” pentru a afla mai multe despre cum poți deveni șofer Blue River.

0 Comments

English