Blue River

Cum te angajezi ca șofer? Actele necesare și proceduri de angajare

Pe lângă pasiunea de conduce, atunci când îți propui să te angajezi șofer de camion, trebuie să știi ce presupune această meserie și ce acte sunt necesare pentru a putea deveni angajatul unei companii de transport intern și internațional.
Trebuie să știi încă de la început că obținerea lor este un proces care poate dura chiar și câteva luni, în cazul atestatelor. Acestea sunt necesare pentru siguranța ta, a camionului și a mărfurilor, dat fiind faptul că vei călători în multe țări europene.

Documentele de care ai nevoie pentru a deveni șofer de camion

Înainte să te urci la volanul camioanelor, trebuie să pregătești următoarele documente:

  • Buletin
  • Certificat de naștere
  • Permis C, CE

Permisul CE este necesar pentru conducerea camioanelor cu o masă mai mare de 7,5 t.

Atestatul de marfă ARR

Atestatul pentru transport de marfă (ARR) este documentul care îți dă dreptul să conduci un camion destinat transportului profesional precum transport marfă sau transport persoane. Acesta se eliberează de către Autoritatea Rutieră Română sau agenția teritorială ARR.

Atestatul ADR (opțional)

Șoferii pot transporta și mărfuri periculoase, deci trebuie să dețină un atestat profesional ADR.

Documentul este necesar pentru a ști cum să previi incidentele, chiar dacă nu vei transporta combustibil. Există multe mărfuri obișnuite nu se pot transporta fără ADR, precum vopseaua sau parfumurile.

Atestatul ADR se obține de la Autoritatea Rutieră Română sau agenția teritorială ARR.

Atestatul pentru transport agabaritic (opțional)

Atestatul pentru transport agabaritic este un document care îți permite să transporți o încărcătură care depășește standardele de dimensiune sau greutate admisă de lege. Acesta este valabil și cerut doar în România.

Acestea se obține tot de la Autoritatea Rutieră Română sau agenția teritorială A.R.R.

Atestat pentru transport persoane (opțional)

Atestatul pentru transport agabaritic este un document care îți permite să transporți o încărcătură care depășește standardele de dimensiune sau greutate admisă de lege. Acesta este valabil și cerut doar în România.

Acestea se obține tot de la Autoritatea Rutieră Română sau agenția teritorială A.R.R.

Cardul de conducător auto

Cardul de conducător auto este documentul electronic de identificare al conducătorul auto, care permite stocarea datelor privind activitatea desfășurată. Este eliberat de Autoritatea Rutieră Română – A.R.R.

Adeverință de la medicul de familie

Este documentul pe care ți-l eliberează medicul de familie și care dovedește că nu ești în evidențele medicului ca suferind de boli cronice.

Aviz medical

Acest document demonstrează că ești apt fizic pentru a putea conduce un vehicul. Examinarea medicală vizează depistarea unor afecțiuni, care te-ar putea împiedica să șofezi în condiții de siguranță, mai ales că munca implică deplasări pe distanțe foarte mari. Aceasta include în mod obligatoriu efectuarea de analize, consultări la: medicină internă, chirurgie generală, oftalmologie, otorinolaringologie, neurologie, psihiatrie.

Avizul se obține de la o policlinică atestată de ministerul Transporturilor.

Avizul Psihologic

Avizul se obține în cadrul aceluiași examen medical de mai sus, efectuat într-o policlinică atestată de ministerul Transporturilor.

Examinarea evaluează capacitățile cognitive (percepție, memorie, gândire), motrice (reactivitate, coordonare), integrative (atenție, emotivitate, motivație, structură atitudinal-valorică).

În cazul șoferilor profesioniști, examenul medical și psihologic se repetă în fiecare an.

Fișă de aptitudini de la un cabinet de medicină muncii

Acesta este încă un document medical care certifică faptul că eşti apt din punct de vedere fizic, în urma unui consult medical amănunțit. Poţi obține fișa medicală pentru angajare de la orice clinică medicală aflată în zona de domiciliu.

Poză pentru legitimație

Fotografia care va fi pusă pe legitimația de muncă trebuie să fie de tip portret și să aibă dimensiunile de 30x40mm (tip buletin)

Conturi bancare în lei și euro

Plata remunerației de șofer se face prin transfer bancar, prin urmare este necesar să ai un cont în euro și în lei.

Cazier judiciar

Este documentul care se eliberează la cerere de către orice secție de Poliție. Acesta reprezintă o evidența a faptelor pentru care s-au luat măsuri penale, administrative sau procesual-penale.

Cazierul auto

Cazierul auto este documentul în care sunt înregistrate toate sancțiunile auto și abaterile de circulație ale șoferului, în ultimii cinci ani, pe teritoriul României. Aceste se eliberează de către Serviciului Rutier.

Pașaport

Blue River efectuează servicii de transport în țările europene , inclusiv Anglia, unde tranzitul este condiționat de deținerea pașaportului, de aceea posesia documentului este recomandată la angajare.

Actele de studii

Pentru angajare este suficientă prezentarea ultimei diplome de studiu obținută.

Certificat de naștere sau buletin pentru fiecare copil minor

Dacă ești părinte sau ai copii minori în îngrijire trebuie să aduci copie după certificatele de naștere. În acest fel, familia, inclusiv soția casnică, poate beneficia de asigurări medicale de sănătate.

Decizia de încetare a contractului de la ultimul loc de muncă

Dacă pentru cei mai mulți angajatori acest document este pur informativ, în cazul firmelor de transport situația documentul este obligatoriu.

Potrivit legislației în vigoare, dacă șoferul lucrează la mai mulți angajatori, timpul de lucru se calculează ca fiind este suma orelor lucrate pentru toți angajatorii.

Așadar, angajatorului trebuie să știe dacă lucrezi și pentru alți angajatori.

Cardul de sănătate european

Documentul asigură caliatea de cetățean european asigurat și medical și îngrijirea de specialitate în cazul problemelor de sănătate apărute în spațiul U.E. Acesta se obține printr-o solicitare la Casa de Asigurări în evidenţa căreia te afli.

Declarație de la notar pe proprie răspundere că nu ai condus în ultimele 28 de zile autovehicule conform normelor AETR

În cazul celor mai multe companii, ca și la Blue River, este nevoie să faci dovada experienței ca șofer în acest domeniu. Dacă în ultimele 28 nu ai fost activ în domeniu, adică nu ai mai condus un camion, este necesară o declarație notarială prin care confirmi acest lucru.

Dacă ești la început de drum, vei putea sta în cabină cu unul dintre șoferii experimentați, până când acesta își dă acordul că ai dobândit cunoștințele necesare pentru a porni la drum la volanul propriului camion.

Actele sunt baza angajării ca șofer, dar echipa în care vei lucra are și ea regulile sale. Șoferii Blue River spun că mediul de lucru este prietenos și permite dezvoltarea profesională și personală. Pentru a face parte din această comunitate trebuie să fii o persoană care înțelege rolul unei echipe, care are disponibilitatea de a sprijini un coleg atunci când este nevoie și de foarte multă seriozitate.

Conducătorii de camion Blue River sunt sprijiniți de o echipă de dispeceri cu experiență și conduc camioane noi, Euro VI sau unul dintre cele 20 de camioane alimentate cu CNG. Dacă vrei să faci parte dintr-o echipă mereu în creștere, ne poți trimite un mesaj aici.

0 Comments

English