Blue River

De la șofer de camion la proprietar-operator

Pentru mulți șoferi de camion, vine un moment în carieră în care își doresc să devină independenți. Să aibă mai mult control asupra modului în care își desfășoară activitatea, un program flexibil și să se bucure de avantajele financiare ale meseriei sunt principalele motive pentru care aleg să treacă de la statutul de angajat la cel de proprietar-operator. Activitatea presupune deținerea propriului camion și desfășurarea transportului de marfă în colaborare cu o firmă.

Parteneriatul de acest tip este foarte popular în România și avantajos atât pentru firmele de transport, care își pot mări flota fără investiții, cât și pentru conducătorii auto, care pot primi mai multe contracte și își pot spori venitul. Conform statisticilor, peste 80% dintre flota de camioane din România este deținută de proprietari de 1-3 camioane. Mai precis, conducătorii de camion care au vrut să își investească economiile în mod profitabil au achiziționat un camion și apoi au vândut serviciul complet unei firme de transport. Această categorie de persoane care conduc și dețin vehiculul, se numește proprietar-operator. Dacă te afli și tu în această situație, iată care sunt pașii pe care trebuie să îi faci.

Să ai stabilitate financiară

Statutul de proprietar-operator de camion este o formă de antreprenoriat, ceea ce înseamnă că trebuie să fii pregătit financiar. Va trebuie să investești constant, să rezolvi problemele neprevăzute și să îți plătești singur toate cheltuielile.
Dacă deții deja un camion, ai rezolvat 70% dintre probleme, dar tot trebuie să fii prevăzător și să ai un fond de urgență. Dacă nu ai încă banii necesari, dar îți dorești să deții propriul camion cu care să transporți marfă, Blue River te ajută să obții un leasing. Vei beneficia de siguranța unei colaborări de lungă durată și avantajele unui antreprenor.

Să deții sau să achiziționezi un camion

De cele mai multe ori, șoferii au preferințe clare pentru camioane, bazate pe experiența proprie și performanțele dovedite ale brandului. Cei mai mulți optează pentru un camion care are rulaj minim sau mediu, aflat în primii ani de viață. Cele mai bune performanțe ale unui camion sunt în primii 5 ani de viață, deci ar trebui să țineți cont de acest lucru.

Alege camionul cu toate dotările necesare, astfel încât să îndeplinească nevoile tale de confort și performanță. Pe de altă parte, ai putea fi tentat să cumperi un camion mai ieftin, ceea ce nu este recomandat. Ai nevoie de un vehicul ce oferă siguranță maximă în trafic , capabil să ruleze fără probleme pe distanțe lungi sau scurte, în condiții meteo sau de drum nefavorabile și care să nu ajungă în service foarte des, fapt care ți-ar putea ruina bugetul.

Să găsești o companie de transport de încredere

Pentru că vei avea nevoie de stabilitate și colaborare pe termen lung, trebuie să te asiguri că închei un contract cu o firmă de transport de încredere, care să îți trimită oferte de transport constant. Blue River se impune pe piața transportului de marfă de peste 15 ani și are colaborări strânse cu aproximativ 80 de proprietari de camion.

Acte necesare pentru a deveni șofer de camion proprietar-operator

Devii proprietar-operator de camion după ce obții următoarele certificări și autorizări:

 • Statutul de persoană juridică
 • Licența de operator
 • Certificatul de competenţă profesională manager transport
 • Cazierul judiciar
 • Avizul medical
 • Avizul psihologic
 • Atestatul de conducător auto
 • Dovada inspecției tehnice periodice
 • Cartea de identitate a vehiculului
 • Certificatul de înmatriculare
 • Atestatul de transport marfă
 • Atestatul agabaritic
 • Atestatul ADR
 • Cardul pentru tahograf

Ce obligații au proprietarii de camion?

Noii proprietari ai unui camion trebuie să îl înmatriculeze conform legislației din România. Înainte de a face un contract cu o firmă de transport, ei trebuie să facă dovada înființării unei firme cu codul CAEN corespunzător și a dobândirii permiselor de transport. În momentul primirii primelor comenzi de transport, proprietarul trebuie să se ocupe și de aspectele administrative ale firmei sale, precum plăți și încasări sau contractele cu firma care subcontractează serviciul.

Cum fac profit ca proprietar de camion?

Profitul unui proprietar de camion este în directă legătură cu numărul de livrări pe care le face. O companie de transport îți poate oferi mai multe comenzi, pe care tu decizi dacă le onorezi sau nu. Valoarea acestora trebuie să acopere cheltuielile de leasing, credite și costurile de întreținere a camionului cât și salariul șoferului, fie că acela ești chiar tu sau un alt conducător auto care îți poate lua locul.

Ce obligații au firmele de transport?

Multe dintre companiile care oferă contracte proprietarilor-operatori lucrează cu aceștia pe termen lung. Deși nu este în proprietatea firmei, camionul tău intră în planificarea comenzilor către clienți și vei primi comenzi, exact ca un furnizor.
Compania îți oferă un dispecer și informațiile necesare pentru fiecare traseu. La Blue River, îți oferim, pe lângă aceste servicii și carduri de carburant, la prețurile negociate de companie.

Dacă șofatul te pasionează, dar îți dorești și libertate, ai oportunitatea să devii proprietar-operator de camion. Înainte de a lua această decizie, trebuie să ții seama de avantajele și dezavantajele pe care le presupune o astfel de colaborare:

Mai multă libertate

Când devii proprietar-operator, îți faci singur programul, stabilești rutele de transport și îți alegi cursele și clienții. De asemenea, profitul depășește cu mult salariul mediu. Totuși, antreprenorii de succes nu sunt de acord cu faptul că ai mai multă libertate. Vei avea multe lucruri de rezolvat într-un timp foarte scurt. În cele din urmă, vei ajunge să muncești mai mult decât atunci când erai angajat, dar totul cu o altă mulțumire sufletească.

Un program flexibil

Ca proprietar-operator ai posibilitatea să îți organizezi timpul de muncă și de odihnă în funcție de nevoie. De fapt, trebuie să te asiguri că preiei suficient de multe comenzi încât munca ta să fie profitabilă și să poată susține atât nevoile tale, cât și ale firmei.

Mai multă responsabilitate

Libertatea vine la pachet cu responsabilități, cu cheltuieli și cu asumarea greșelilor. Când nu ești la volan, trebuie să îți asumi toate responsabilitățile financiare și de întreținere a vehiculului. Plata taxelor către stat, reparațiile, verificările obligatorii și costurile de alimentare cu combustibil sunt suportate de către tine. Toate dificultățile se pot rezolva, însă, cu ajutorul unui contabil. Unul dintre cei mai importanți factori când alegi firma cu care vei semna colaborarea este reputația și profesionalismul.

Alăturându-te colaboratorilor Blue River vei beneficia de sprijinul, comenzi constante și respectarea programului de lucru.

0 Comments

English