Blue River

Povestea IAR 824 (YR-ISG): transportul unui avion către Brașov

Fiecare transport are o poveste, dar cea a unui avion de 50 de ani care a câștigat o a doua viață, este una care merită spusă. În 2019, Blue River primea o comandă mai puțin obișnuită: transportul carcasei unui avion IAR 824 (YR-ISG) către Aeroclubul României, locul unde urma să fie restaurat.

Povestea acestui avion începe în 1971, când fabrica IAR Brașov construiește o serie limitată de 10 avioane, prevăzute cu 6 locuri. Cinci dintre acestea au ajuns la Aeroclubul României pentru antrenamentele piloților iar prototipul a fost expus, în 1973, la Salonul Internațional de Aeronautică din Paris.

La scoaterea sa din funcțiune, avionul a rămas în curtea Aerodromului Sânpetru, fără a fi conservat. Ideea restaurării sale a venit din partea Coresi Avantgarden, care a avut inițiativa de a sărători 100 de ani de aviație brașoveană prin expunerea acestui avion pe Aleea Aviatorilor.

După un an în care avionul a fost restaurat de către Aeroclubul României, IAR 824 s-a întors la Brașov, în locul în care a fost construit, pentru a fi admirat de comunitatea locală și de vizitatori. In 2020, Blue River a organizat transportul avionului către Coresi Shopping Resort din Brașov unde îl puteți vedea și astăzi.

Povestea transportului IAR 824 este una care ne reprezintă. Ne bucurăm de fiecare dată când istoria întâlnește modernul iar noi putem facilita transportul în siguranță pentru lucruri obișnuite sau mai puțin obișnuite, ca în cazul acesta.

0 Comments

English