Blue River

Cum a intrat primul camion electric din România în flota Blue River

Lansarea primului camion electric din România a reprezentat o bornă importantă pentru viitorul transportului de marfă din România și pentru activitatea Blue River. Evenimentul a adus față în față producătorii de vehicule electrice, transportatorii, clienții implicați sau interesați de alternativa de ecologică de transport și jurnaliști. Am pornit împreună pe un drum al sustenabilității și am virat către o eră fără poluare, în care obiectivele noastre de business sunt realizabile fără emisii de carbon semnificative.

Cum arată primul camion de marfă 100% electric din România?

După 22 de ani de activitate, Blue River a devenit un reper al transportului nepoluant din România și promotorul unei lumi mai curate. După ce am devenit promotorul transportului sustenabil prin folosirea unui număr de 20 de camioane alimentate cu CNG, următorul pas a fost a fost introducerea, în premieră, a unui camion electric. Am ales un model Scania P25 B6x2*4 BEV (Battery Electric Vehicle), care funcționează cu un pachet de 9 baterii electrice. Este un camion rigid, 6×2, cu MMTA de 27 tone ce poate transporta 14 tone de marfă. Acesta este carosat cu o suprastructură frigorifică Lamberet și completat cu un agregat frigorific Carrier Syberia 14 bi-temp (premieră la nivel european). Vehiculul este de asemenea dotat cu un lift Dhollandia pliabil sub șasiu. Acest camion convențional poate ajunge la o autonomie de până la 250 km datorită sistemului avansat de recuperare a energiei la frânare. Timpul de încărcare completă este de aproximativ 2 ore la o stație cu capacitatea de minim 135 kW/oră.

De ce Scania?

Scania România a fost ales ca partener în acest proiect datorită timpului rapid de livrare, fiind singurul producător care a putut oferi un camion electric bun de utilizare înainte ca acesta să fie disponibil pe piața din România. Camionul a fost livrat în luna mai și a trecut prin toate etapele de carosare și autorizare.
Scania România este partenerul Blue River România în mai multe proiecte dedicate transportului sustenabil. Compania de transport a achiziționat de la producătorul suedez, începând cu 2019, camioane alimentate cu combustibil alternativ CNG și va continua proiectul și în următoarea perioadă.

Camionul Blue River beneficiază de primul ansamblu frigorific care convertește energia motorului în putere electrică. Un rol foarte important în acest parteneriat l-a avut și Cool Unit Expert, firma care a implementat un sistem inovator de control al temperaturii în interiorul noului camion.

„Ne-am reafirmat angajamentul de a reduce emisiile, de a îmbunătăți durabilitatea şi de a creşte eficienţa în sectorul transporturilor cu temperatură controlată prin instalarea primului ansamblu frigorific electric din România şi anume Syberia 14 bitemp, pe un camion full electric Scania. Aceasta tehnologie revoluționează industria transporturilor prin eliminarea transmisiei mecanice prin curea, convertind energia motorului în putere electrică. Suntem primii furnizori de agregate frigorifice din România care au implementat o soluţie completă de carosare pentru unul dintre cele mai mari lanţuri de hypermarketuri din Europa”, a transmis Ioana Constantinescu, General Manager Cool Unit Expert SRL.

Alexandru Păun, managerul Blue River, a primit cheile noului Scania electric chiar de la reprezentanții Scania Mats Gunnarsson și Benoit Tanguy.

“Transportul de marfă electric a început astăzi, în București, cu ajutorul partenerilor Lidl România și SCANIA. Ne putem mândri cu faptul că suntem prima companie de transport din România care folosește un camion electric într-o piață care trebuie să recupereze decalaje foarte mari față de țările din vestul Europei. Acest demers susține direcția de sustenabilitate pe care compania noastră a adoptat-o încă de acum 4 ani, când am achiziționat primul camion alimentat cu combustibil alternativ. Ne dorim ca acest semnal să nu rămână la stadiul de pionierat și cât mai mulți clienți și transportatori să fie deschiși la soluțiile sustenabile”, a declarat managerul Blue River.

Ce va transporta primul camion electric din România?

Cu acest camion electric vom transporta în următorii 5 ani produse alimentare din depozitele centrale către magazinele LIDL din București și zonele limitrofe, cu zero emisii de carbon.

În toți acești ani în care am străbătut lumea, ne-am dat seama că fiecare mașină cu combustibil ecologic contează. În acest moment, în parcul nostru auto ecologic se află 11 mașini electrice achiziționate pentru angajați și 20 de camioane alimentate cu CNG. Privim spre viitor încrezători. Am demonstrat că putem să facem business sustenabil, acordând încredere noilor tehnologii nepoluante, iar demersurile noastre pentru un viitor mai verde nu se vor opri aici.

0 Comments

English